Zupa z cukinii, wspomnienie lata.

 

zupa-z-cukinii-przepis-01

W moim ogródku na grządkach już bardzo jesiennie. Pora zbiorów. Jeszcze szpinak nowozelandzki obfituje w zdrowe liście. Buraki czekają na zakopcowanie, a cukinia chyba zapomniała, że zbliża się zima i ciągle jeszcze kwitnie i owocuje…

Obfite cukiniowe zbiory pozwoliły mi na obdarowanie wszystkich dookoła pysznymi, żółtymi i bardzo zdrowymi cukiniami. Sporo z tych zbiorów zostało już przetworzonych i w słoikach czeka na skonsumowanie. Rozdałam, przetworzyłam i jeszcze mnóstwo cukinii jest w moim posiadaniu. Nie mogę pozwolić, aby to pełne zdrowia i słońca warzywo nie zostało zjedzone.

 

zupa-z-cukinii-przepis-02

Na obiad będzie zupa z cukinii.

Składniki:

1 średnia cukinia z miękką skórką

2 marchewki

pół selera

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka (duża)

mała szalotka

3 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

4 łodygi lubczyku

mały por

5 liści szałwii

2,5 l wody

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki curry w proszku

3 szczypty słodkiej papryki w proszku

szczypta chili w płatkach

pieprz i sól

 

zupa-z-cukinii-przepis-03

Z marchewki, selera, lubczyku, szałwii, ziela angielskiego i liści laurowych gotujemy wywar. Gdy marchew i seler są średnio miękkie wyjmujemy z wywaru i studzimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojona szalotkę, pora. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, czosnek. Gdy te warzywa będą miękkie łączymy z startą na grubych oczkach cukinią i chwilę dusimy. Doprawiamy curry, papryką, chili.

Ostudzone warzywa (marchew, seler) także ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie warzywa (te z patelni też) łączymy z wywarem. Chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

zupa-z-cukinii-przepis-04

Smacznego.

Dodaj komentarz