Nie mogę żyć bez zupy! Krupnik na grzybach.

_DSC0866

Nie mogę żyć bez zupy – mówi do mnie mąż. Zupa, zupa…, już nie wiem jaką ugotować? W płóciennym worku koło pieca wiszą suszone podgrzybki od teściowej. A może grzybowa? Ale zwykła grzybowa? Nie, zrobię krupnik na suszonych podgrzybkach. Smacznie, prosto, tak jak lubię.

Składniki:

  • 3 garści suszonych podgrzybków
  • 3 marchewki
  • 3/4 kaszy wiejskiej jęczmiennej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • liście z jednego selera
  • pęczek pietruszki
  • sól, pieprz

_DSC0861

_DSC0863

Grzyby na noc zamaczamy w letniej wodzie. Z marchewek , liści selera, liści laurowych i ziela angielskiego gotujemy wywar. Namoczone grzyby gotujemy w wodzie w której się moczyły. Kiedy wywar z marchewek i selera się nagotuje, wyjmujemy liście selera i łączymy z wywarem z grzybami. Dosypujemy kaszę, dolewamy odpowiednią ilość wody, solimy, pieprzymy. Kiedy kasza spęcznieje i zupa zrobi się zawiesista doprawiamy ją śmietanką. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego.

_DSC0874

Dodaj komentarz