Wyśmienita, zasmażana, czerwona kapusta z żurawiną, do wykwintnego obiadu.

_DSC0980

Już po świętach. Przed nami okres karnawału, a to sprzyja spotkaniom przy stole. Wykwintne obiady, proszone kolacje na pewno będą smakowały jeszcze bardziej, jeżeli do wytwornego dania głównego jako dodatek podacie naprawdę pyszną kapustę czerwoną z żurawiną. Pasuje do wszystkich mięs a z kaczką lub wołowiną to para nierozerwalna. Łatwo ją przygotować i zabłysnąć przed wszystkimi biesiadnikami.

Składniki:

  • pół główki średniej kapusty czerwonej
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka słodkiego wina np. Porto lub domowego malinowego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna jałowca
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

_DSC0978

Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Na patelni smażymy boczek pokrojony w paseczki. Jeżeli jest mało tłuszczu dodajemy łyżkę oleju. Kiedy boczek jest zesmażony dodajemy poszatkowaną szalotkę i czosnek. Do zeszklonej szalotki i boczku wsypujemy żurawinę, ziarna jałowca, liść laurowy i łyżkę mąki. Kiedy mąka połączy się z tłuszczem na patelni dodajemy obgotowaną kapustę. Chwilę obsmażamy. Podlewamy winem. Chwilę dusimy, jeżeli płynu z wina jest za mało to podlewamy kapustę wodą z gotowania. Kiedy wszystkie składniki się połączą doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego.

_DSC0979

Dodaj komentarz