Wigilijne kapuśniaki.

_DSC0917

Święta to dla mnie tradycja, tradycja i jeszcze raz tradycja. Zapachy i smak dań z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie aby mogło być inaczej. Na moim stole podaję dania, których nauczyła mnie mama. Jednym z nich są kapuśniaki. Dodatek do wigilijnego barszczu lub smaczna przegryzka w koleje dni świąt.

Składniki na farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 4 garści suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Składniki na ciasto krucho – drożdżowe:

  • 800 g mąki
  • 100 g mąki
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • 350 g masła
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Grzyby należy namoczyć przez kilka godzin a następnie obgotować je w wodzie, w której się moczyły. Nie wylewamy wody po gotowaniu, zalewamy nią kapustę do gotowania (szkoda grzybowego smaku). Kapustę gotujemy do miękkości. Kapustę i grzyby drobno siekamy. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę dusimy. Następnie na patelni lądują grzyby i kapusta. Wszystko razem dusimy i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.

_DSC0895

Aby przygotować ciasto należy mąkę wysypać na stolnicę i dodać schłodzone masło, które siekamy razem z mąką. Dodajemy jaja, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Wszystko przez chwilę siekamy nożem. Dosypujemy cukier i sól. Kiedy składniki będą połączone ciasto zagniatamy rekami, formując kulkę. Kulę wkładamy do garnka z letnią wodą. Ciasto w wodzie będzie pracowało, a kiedy będzie gotowe wypłynie na wierzch. Po wypłynięciu ciasto wyjmujemy i na oprószonej stolnicy wałkujemy na placek o grubości 3 – 5 milimetrów. Kroimy na kwadraty o boku ok. 3 cm. Na każdy kwadrat kładziemy łyżeczkę farszu. Rogi ciasta sklejamy razem. Kapuśniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 min w temp. 180 stopni.

_DSC0897

Smacznego.

_DSC0906

Dodaj komentarz