Tatar z łososia z kaparami.

_DSC0484

Gdy wigilijne, tradycyjne przysmaki znikną ze stołu a w domu nadal roznosi się zapach choinki, nadchodzi czas błogich świątecznych dni. Te dwa świąteczne dni są dobrym czasem na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Oczywiście, że polskie biesiady są smaczne, lecz ja zaproponuje dziś smaczną przekąskę, zdecydowanie lżejszą niż pieczyste a zarazem wytworną i robiącą wrażenie na gościach. Tatar z łososia z kaparami.

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g świeżego fileta z łososia
  • 200 g łososia wędzonego
  • 4 filety z sardeli
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki małych kaparów
  • 1 szalotka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek lub dobry olej rzepakowy
  • świeży koperek

_DSC0482

Łososia świeżego i wędzonego kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy kapary (ja ich nie siekam, bo lubię jak się trafia spory kawałek) i posiekaną drobno szalotkę. Sardele rozcieramy z 2 łyżkami oliwy i dodajemy do masy rybnej. Dopiero teraz próbujemy i przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Serwujemy ze świeżym koperkiem. Ja uwielbiam porcję tatara serwowana na rukoli, ale to już zależy od Was, można położyć na plastrach ogórka, lub karmelizowanej gruszce. Uruchomcie wyobraźnię.

Smacznego

_DSC0483

Dodaj komentarz