Śliwka w czekoladzie czyli wspomnienie z dzieciństwa

Śliwka w czekoladzie, brownie w czekoladzie

Każdy z nas ma swoje ulubione cukierki, które uwielbiamy od dziecka. Ja od zawsze przepadałam za śliwkami w czekoladzie. Do dziś zdarza mi się grzeszyć, kupując dwie garści świeżych śliweczek otoczonych masą, którą nazywam słodką glinką i czekoladą. Te dwie garści śliweczek lądują w mojej torebce (to moje tajemne miejsce, nikt tam nie zagląda) i długo tam nie goszczą, gdyż zajadam je kiedy nikt tego nie widzi. Nie muszę dodawać, że z nikim się nie dzielę. To takie moje małe, słodkie, sekretne podjadanie.

Ten cudnie karmelowo-czekoladowo-śliwkowy smak zainspirował mnie dziś do przygotowania deseru. Brownie z koniakiem, śliwką węgierką i słonym karmelem. Po upieczeniu, polaniu, pokrojeniu i nałożeniu ta talerzyk rozpłynęłam się rozkosznie w niesamowitym smaku tego deseru. Zresztą nie tylko ja. Koniecznie spróbujcie.

Brownie z koniakiem, śliwką węgierką i słonym karmelem.

Składniki na brownie:

  • 200 g ciemnej, gorzkiej czekolady (min.70%)
  • 150 g masła
  • 2 całe jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 185 g drobnego cukru
  • 95 g mąki
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka koniaku
  • 10 śliwek węgierek

 

Składniki na słony karmel:

  • 0,5 szklanka cukru
  • 1 łyżki syropu melasy
  • 1/8 szklanki wody (nie jest potrzebne, ale może komuś to ułatwia jego przygotowanie)
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 0,5 łyżeczka morskiej soli
  • 1/8 szklanki kwaśnej śmietany

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczam w rondelku razem z posiekanym na kawałki masłem, na małym ogniu. Należy tylko rozpuścić i odstawić z ognia. Jajka ubijamy na z wanilią i cukrem. Dodajemy masę czekoladową i razem przez chwilkę należy miksować na wolnych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę, sól, koniak i delikatnie mieszamy na jednolitą masę (można mikserem na małych obrotach). Przekładamy do przygotowanej formy. Wykładamy śliwki.

śliwka w czekoladzie - brownie-ze-sliwkami-3-sylwia-malinowska

Pieczemy przez 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy ostudzić a następnie polać karmelem.

Przygotowanie karmelu jest proste i szybkie. Cukier z melasą i wodą podgrzewamy w rondelku aż nabierze bursztynowego koloru. Następnie dodajemy kremówkę i sól. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kwaśną śmietanę. Przed polaniem ciasta należy poczekać aby karmel lekko ostygł.

śliwka w czekoladzie - brownie-ze-sliwkami-2-sylwia-malinowska

 

 Teraz schowajcie się z blachą ciasta i spałaszujcie w samotności :)

śliwka w czekoladzie - brownie-ze-sliwkami-4-sylwia-malinowska

Dodaj komentarz