Sernik z masłem orzechowym, czyli jak skraść męskie serca.

_DSC0168

8 marca – DZIEŃ KOBIET. Dziewczyny ja oprócz życzeń miłego dnia i radosnego wieczoru, chcę Wam przekazać wypróbowany sposób na panów. Sprawdziłam go na całej grupie męskich serc… a może raczej podniebień, czyli chłopakach z mojej orkiestry dętej.

Sernik z masłem orzechowym, upiekłam… ot tak bez powodu i większej okazji, i zaniosłam go na próbę naszej orkiestry. Nawet nie planowałam tego co się wydarzy, a raczej byłam pełna obaw. Czy będzie smakował? Czy w ogóle to połączenie się sprawdzi? Czy powinnam tak ryzykować, czyli zanosić niesprawdzony przepis????… Smakował i to bardzo. Chłopaki zajadali się. Znikł cały. A ja dumna z siebie i obsypana mnóstwem komplementów dzielę się z Wami przepisem.

_DSC0170

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek owsianych
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych

 

Ciastka miksujemy w blenderze, lub kruszymy je w inny (bardziej pracochłonny) sposób, np. kruszymy wałkiem do ciasta. Pokruszone przesypujemy do miski. Tak samo postępujemy z orzeszkami i czekoladą. Składniki mieszamy i dodajemy masło. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Schładzamy.

 

Masa serowa:

  • 650 g białego, zmielonego sera
  • 2 łyżki skondensowanego mleka
  • 2 jajka
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 120 g masła orzechowego

 

Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg, mleko i masło. Krótko mieszamy. Wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Pod koniec pieczenie wylewamy przygotowaną polewę i krótko zapiekamy.

 

Polewa czekoladowa:

  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 g brązowego cukru

 

Śmietanę z czekoladą i cukrem podgrzewamy w rondelku, ciągle mieszając do połączenia wszystkich składników. Wylewamy ja na masę serową pod koniec pieczenia.

_DSC0161

Moja rada co do pieczenia. Pod kratką, na której stawiam tortownicę z sernikiem stawiam blaszkę z wodą. Para wodna, która otacza sernik w czasie pieczenia powoduje, że sernik nie wysycha i jest delikatny. Po upieczeniu, uchylam piekarnik i zostawiam tam sernik na następną godzinę. Po wyjęciu z piekarnika dobrze schładzam.

 

Z okazji Dnia Kobiet… SMACZNEGO.

_DSC0167

Dodaj komentarz