Sernik dyniowy z cynamonowym karmelem

sernik-dyniowy-cynamonowy-karmel-przepis-01

Jak pisałam w poprzednio: oszalałam dyniowo! Już od jakiegoś czasu chciałam wypróbować ten „dyniowy” pomysł. Sernik w kolorze słońca! Pomyślałam, że ukoronowaniem tego iście królewskiego sernika będzie cynamonowo – karmelowa polewa. Spód sernika chrupie kawałkami orzeszków z masła orzechowego. Smak zachwycił nie tylko mnie, ale i moją sąsiadkę, która asystowała mi przy wyjmowaniu ciasta z piekarnika.

Aby zachęcić Was do wypróbowania tego przepisu, zacytuję Wam moją sąsiadkę: „publikuj, szybko ten przepis, żebym mogła jutro zrobić taki sam”. Z kuchni dochodzi zapach świeżego ciasta, a ja już siedzę i opisuję moje dzisiejsze dzieło…

 

sernik-dyniowy-cynamonowy-karmel-przepis-02

Składniki na orzechowo – kruchy spód:

3 łyżki masła orzechowego crunchy

2 łyżki masła

3 łyżki brązowego cukru

4 łyżki maki tortowej

Składniki na masę serową:

2 żółtka

1 jajko

4,5 łyżki brązowego cukru

300 ml pure z dyni

600 g zmielonego sera

300 ml śmietanki 30%

2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Składniki na polewę cynamonowo – karmelową:

0,5 szkl cukru

1/8 szkl wody

0,5 szkl śmietanki 30%

0,5 łyżeczki soli morskiej

1 łyżeczka cynamonu

 

Aby przygotować pure z dyni należy dynię upiec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 min. Miękką dynie miksujemy.

W czasie gdy piecze się dynia przygotowujemy spód ciasta. Łączymy wszystkie składniki aby otrzymać sypką, lekko klejącą się kruszonkę. Wsypujemy je na dno wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 21 cm. Zapiekamy w temp 200 stopni przez 15 – 20 minut.

Jajko i żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy ser, pure z dyni, śmietankę, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ekstrakt waniliowy (można zastąpić cukrem wanilinowym).

Masę serową wylewamy na zapieczony spód i wstawiamy do piekarnika, w którym na spodzie ustawiamy blaszkę z wodą. Woda podczas pieczenia będzie parowała i sernik będzie piekł się nie tracąc wilgotności. Przez pierwszych 20 min pieczemy w temp. 200 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 170 i pieczemy przez godzinę. Na 10 minut przed końcem polewamy sernik polewą.

Przygotowanie polewy: cukier i wodę wlewamy do rondla. Kiedy cukier zacznie się karmelizować czyli zacznie nabierać lekko brązowego koloru, zestawiamy rondel z palnika i wsypujemy sól i cynamon, oraz wlewamy śmietankę. Energicznie mieszamy i jeszcze przez chwilę podgrzewamy.

Ciasto z polewa zostawiamy w ciepłym piekarniku do ostygnięcia.

sernik-dyniowy-cynamonowy-karmel-przepis-03

 

Teraz biegnijcie po sąsiada lub sąsiadkę i częstujcie!

Smacznego!

Dodaj komentarz