Sałatka z boczniaków z prażonymi piniolami.

_DSC0510

Tak mnie naszło na wegetariańsko i chrupiąco. Boczniaki na sklepowej półce wyglądały wręcz bosko. Pomysłów kłębiło mi się mnóstwo. Nie chciałam jednak opychać się makaronem i postanowiłam zrobić sałatkę. Wyszło pycha: lekko, chrupiąco, orzeźwiająco, SMACZNIE!

Składniki:

  • 200 g boczniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • garść orzechów piniowych
  • 2 garści rukoli
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • ocet winny biały

_DSC0507

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie na chrupko. Zdejmujemy z patelni i na tą samą oliwę wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i pokrojony czosnek. Chwilę obsmażamy i dodajemy pokrojone w paski boczniaki. Sałatę myjemy. Wykładamy na talerze. Pomidorki kroimy na pół, układamy na sałacie razem z warzywami z patelni. Na wierzchu układamy chrupiącą cebulkę i obsypujemy sałatkę piniolami uprażonymi na patelni. Całość polewamy prostym dresingiem z oliwy i octu winnego soli i pieprzu.

_DSC0508

Koniecznie zaproście kogoś fajnego, nalejcie kieliszek dobrego wina i…..

….Smacznego :-)

_DSC0509

Dodaj komentarz