Rogale śniadaniowe.

_DSC0513

Domowe pieczywo na śniadanie… Nie może być nic lepszego. Serwowanie domowego chleba, bagietek, bajgli, rogali to pewność, że Wasza rodzina je smacznie i zdrowo.

Przed nami majowy weekend. Te kilka wolnych dni to czas, który spędzamy z rodziną. Rozpieśćcie ich od rana. Podajcie im rogale na śniadanie. Nawet przygotowane dzień wcześniej będą pyszne. Są proste i szybkie i już nigdy nie zechcecie kupić rogala w sklepie.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 140 ml mleka
  • 140 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • mak do posypania rogali

_DSC0515

Drożdże rozkruszyć do miski zaleć mlekiem i cukrem,wymieszać, dodać 4 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godziną aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części i zrobić kulki. Kulki z ciasta zostawić na około 20 min pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Z kulek uformować płaskie placki, z których zwiniemy rogale. Rogale smarujemy wodą i posypujemy makiem.

Układamy na blasze, zostawiamy do wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

Smacznego.

_DSC0516

Dodaj komentarz