Nocna drożdżówka = słodkie śniadanie!

blog1

Moja rodzina uwielbia ciasto drożdżowe. W sumie to ono najczęściej gości na naszym stole. Chyba nie znam nikogo, kto nie lubiłby drożdżowego placka.

Zapragnęłam zrobić niespodziankę mojej rodzinie i na śniadanie podać im jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe. Nie chciałam jednak wstawać trzy godziny przed całą rodziną. Usłyszałam o nocnej drożdżówce. Zaczęłam szukać przepisu i szukać proporcji. Okazało się, że ten rodzaj ciasta prawie wcale nie wymaga pracy. Pierwszego dnia wieczorem wszystkie składniki, prócz mąki, wsypujemy do miski. Rano dodajemy mąkę, mieszamy i od razu pieczemy. Przyznajcie, jak na drożdżówkę to praktycznie „zero” pracy. Efekt? Śniadanie znikło ze stołu a ja się nie napracowałam.

Polecam, spróbujcie.

blog10

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 całe jajka
  • szczypta soli
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kg mąki

 

blog3

Wieczorem jajka wbiłam do miski i roztrzepałam. Resztę składników wsypałam i nie mieszałam. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na noc. Rano dodałam mąkę i wymieszałam mikserem. Z łyżki masła, łyżki cukru i łyżki mąki zrobiłam kruszonkę. Ciasto przełożyłam do keksówki, posypałam kruszonką i piekłam przez około godzinę w 170 stopniach.

I wszystko.

blog2

Smacznego.

blog4

 

Dodaj komentarz