Lekkie, wiosenne śniadanie

wiosenne śniadanie, kapka szparagowo-jajeczna-1

Przebojem tej wiosny były dla mnie szparagi. Występują w dwóch odsłonach: białej i zielonej. Moim faworytem są szparagi zielone. Dlaczego? Są delikatne, nie trzeba ich obierać, mają cudny smak i kolor. Jak wspomniałam, zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy je przełamać i pękną w odpowiednim miejscu. Górę szparaga spożywamy, a dół możemy użyć do wywaru warzywnego.

Tej wiosny szparagi zajadałam na śniadanie, obiad i kolację. Teraz odsłona śniadaniowa. Szybka i baaaaaaaardzo smaczna. Dla mnie wiosenny, śniadaniowy przebój.

Wiosenna, szparagowo – jajeczna kanapka

10 szt cienkich, zielonych szparagów

1 kromka dobrego chleba

masło do posmarowania kromki chleba

1 łyżka masła klarowanego

2 jajka

1 szczypta grubej soli

pieprz

 

Przygotowanie jest banalnie proste.

Przygotowane (czyli ułamane) szparagi, obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty. Zaraz po wyjęciu z wrzątku wrzucamy na rozgrzane, klarowane masło. Obsmażamy.

Kromkę chleba smarujemy masłem. Jajka smażymy na maśle i kładziemy na chlebie. Na jajkach kładziemy szparagi. Oprószamy grubą solą i pieprzem.

Pycha!!!

wiosenne śniadanie, kapka szparagowo-jajeczna 2

Dodaj komentarz