Królik długo duszony w śmietanie z sosem paprykowym. Niebo w gębie!

_DSC0990

Mięso z królika to nieocenione źródło zdrowego białka i aminokwasów, które nie mogą być syntetyzowane przez człowieka i muszą być dostarczane z zewnątrz. Jest chude, ma niską zawartość cholesterolu i bardzo wysoką zawartość składników mineralnych. Jest przy tym bardzo smaczne i delikatne. Na szczęście jest też coraz bardziej dostępne w naszych sklepach. Wierzę, że wkrótce większość z Was przekona się do króliczego mięsa.

Ja królika znam już z czasów, kiedy byłam małą dziewczynką. Zawsze mi smakował, a jedząc dania z królika czułam, że dbam o swoje zdrowie.

Udane doświadczenia z konfitowaniem kaczych nóżek, podsunęło mi pomysł, aby podobnie postąpić z królikiem. Zamieniłam tłuszcz na śmietanę i działając podobnie osiągnęłam niebiańsko pyszny efekt. A oto jak przygotowałam króliczy smakołyk…

Składniki:

  • mięso z 1 królika
  • 1 litr śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 liście laurowe
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 2 szalotki
  • pół papryki lub 1 mała
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Porcje mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Układamy w naczyniu i zalewamy śmietaną tak, aby mięso było w całości zanurzone. Do śmietany wkładamy ząbki czosnku w całości i liście laurowe. Garnek stawiamy na małym ogniu i powoli gotujemy.

_DSC0971

Śmietana powinna tylko lekko „pyrkać”. Takie wolne gotowanie powinno trwać około 4 godzin. Po tym czasie mięso będzie delikatne i kruche.

_DSC0974

Przygotowanie sosu potrwa chwilkę. Pokrojoną szalotkę szklimy na maśle klarowanym, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy wędzoną paprykę w proszku. Zalewamy śmietaną, w której dusiło się mięso. Sos miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem porcje mięsa.

Smacznego

_DSC0989

Dodaj komentarz