Świąteczny obiad, wykwintnie, konfitowane kacze udka (confid de canard) z sosem żurawinowym.

_DSC0934

Świętami już pachnie w całym domu. Pora, aby pomyśleć o świątecznym obiedzie. Oczywiście, że powinno być odświętnie i smacznie. No tak, ale przecież w święta nie mamy ochoty na stanie w kuchni. Święta to czas odpoczynku i spędzania czasu z rodziną. Jest na to sposób… konfitowane kacze lub gęsie udka. Jestem przekonane, że cała rodzina zachwyci się ich smakiem, a wy przygotujecie je wcześniej i przy świątecznym obiedzie nie spędzicie dużo czasu. Udka przygotowane tym sposobem, mogą czekać w lodówce na podanie dość długo. Są zatopione w gęsim smalcu, co zabezpiecza je przed zepsuciem.

Składniki na konfitowane udka:

  • 6 szt. udek kaczych lub gęsich
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół główki czosnku
  • 3 kg gęsiego tłuszczu
  • sól, pieprz

Oczyszczone udka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy do miski razem z przekrojonymi ząbkami czosnku. Wstawiamy do lodówki na dobę. Następnie udka należy opłukać z przypraw i osuszyć. Tłuszcz gęsi kroimy w kostkę i topimy. Wkładamy do niego udka. Podgrzewamy powoli na wolnym ogniu i uważamy aby tłuszcz nie przekroczył temp 80 stopni. Tłuszcz będzie lekko pyrkał, nie może się mocno gotować. Udka podgrzewamy przez 3,5 do 4 godzin do miękkości. Będą miękkie ale nie rumiane, skórka powinna być blada.
Miękkie uda wyjmujemy z tłuszczu.

_DSC0932
Tłuszcz przecedzamy przez sito i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Kiedy zastygnie w naczyniu będziemy mieli na górze smalec a na dole płyn z mięsa. Smalec zdejmujemy łyżką.. Lekko rozpuszczamy i zalewamy udka. Po zastygnięciu i wstawieniu do lodówki, mogą spokojnie czekać na święta, albo inną uroczystą okazję.

Nie pozbywajcie się soku z mięsa. Zagotowany i gorący, przelejcie do słoika i wstawcie do lodówki. Będzie świetną bazą do sosu.

W dniu wydawania uroczystego obiadu, uda wyjmij ze smalcu. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki gęsiego tłuszczu. Obsmaż uda na rumiano a następnie włóż do piekarnika na 170 stopni na około 20 minut. Podawaj z sosem, np. żurawinowym.

Sos żurawinowy:

  • 0,5 kg żurawiny (może być mrożona)
  • 0,5 l wywaru
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

Pokrojoną drobno cebulę szklimy na oleju. Podlewamy wywarem i wrzucamy żurawinę. Gotujemy do miękkości z przyprawami. Kiedy sos będzie gęsty dolewamy wino i dodajemy miód. Doprawimy solą i pieprzem. Podajemy np. z kaczką. Pasuje też do wołowiny i pieczonej szynki wieprzowej.

Smacznego.

Dodaj komentarz