Kasza jaglana z młodymi warzywami

Kasza jaglana z warzywami

Wakacje, lato w pełni, czas słońca, zabawy i cudownych, młodych warzyw. Słodki groszek, bób, młoda marchewka, pory…. Ta lista mogłaby być dłuższa ale właśnie te wymienione były inspiracją do zdrowej, lekkiej kolacji lipcowego wieczoru. Postanowiłam, że będzie nie tylko smacznie ale i zdrowo. No tak ale czy jedno nie wyklucza drugiego? Czy można pogodzić zdrowo i smacznie? Zapewniam Was, że tak!

Kasza jaglana z młodymi warzywami

100 g kaszy jaglanej

kilka (4-6) szt. młodych marchewek

2 młode pory (tylko białe części)

50 g młodego słodkiego groszku

50 g młodego bobu

1 pęczek kolendry

2 łyżki masła klarowanego

sól

pieprz

Kasza jaglana z warzywami, Sylwia Malinowska

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 min. Na maśle dusimy pokrojone białe części pora i startą na grubych oczkach tarki, marchewkę. Bób gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min. Powinien być al dente, czyli jeszcze lekko twardy. Po odcedzeniu trzeba go wystudzić i obrać z łupin. Słodkie strączki groszku gotujemy w podobny sposób, czyli około 5 min i odcedzamy.

Ugotowana koszę dodajemy do duszonej marchewki i pora. Wrzucamy tam kilka ziaren obranego bobu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Resztę bobu podsmażamy na oliwie i dodajemy ugotowany groszek.

Kaszę wykładamy na ulubiony talerz. Obkładamy groszkiem i bobem, posypujemy obficie posiekaną kolendrą.

Koniecznie spróbujcie!

Kasza jaglana z warzywami, przepis Sylwii Malinowskiej

Dodaj komentarz