Karnawałowy bufet – sałatka szwabska po mojemu.

blog9

Karnawał, czas spotkań, zabaw i hucznych balów. Częściej spotykamy się ze znajomymi. Co przygotować na takie spotkanie. Szybko, łatwo i bez wysiłku możemy podać sałatkę szwabską. Z kawałkiem dobrego pieczywa będzie świetną przekąską. Na pewno każdy z Was poradzi sobie z jej przygotowaniem.

Składniki:

  • 300 g dobrej mortadeli w plastrach
  • 2 małe szalotki
  • garść kaparów z zalewy
  • garść oliwek
  • garść grzybów z octu (np. pieczarki, prawdziwki, podgrzybki)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g majonezu
  • sól, pieprz cukier

Mortadelę kroimy w paski, szalotkę w cienkie piórka. Oliwki i grzyby kroimy w talarki, wszystko mieszamy w misce, dodajemy kapary. Z majonezu i jogurtu robimy sos przyprawiając go solą, pieprzem i cukrem. Łączymy, mieszamy i …

… Smacznego

blog8

2 comments on “Karnawałowy bufet – sałatka szwabska po mojemu.

  1. Bardzo często robię sałatkę z mortadeli jako przekąskę na imprezach ze znajomymi czy rodzina. Zawsze jako pierwsza znika ze stołu. Podaje ją jednak na kawałkach bagietki z gałązka świeżego koperku w formie mini kanapek. Dodaje jednak jajka, cebulkę, ogórki konserwowe, majonez, musztarde i przyprawy. Jest pyszna! :)

    1. Aneto, bardzo się cieszę, że podejmujesz wyzwanie i sama przygotowujesz przekąski na spotkania ze znajomymi. Świetne jest to, że odważnie dodajesz inne składniki, które urozmaicają smak twoich dań. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz