Faszerowane kwiaty cukinii

Faszerowane kwiaty cukinii

W tym roku lato nas rozpieszcza.

Tak dużo słońca i ciepła pozwala poczuć się jak na południu europy. Ciesząc się latem i ogrodem czerpię całymi garściami z ich dobrodziejstwa. Cukinia w moim ogrodzie wyjątkowo dorodnie kwitła i owocowała.

Faszerowane kwiaty cukinii 02

 

Takiej okazji nie można odpuścić. Faszerowane kwiaty cukinii z maleńkimi owocami, zapieczone na oliwie… Na samo wspomnienie ślinka mi cieknie. Danie proste a smak wykwintny i rewelacyjny. Koniecznie spróbujcie.

Faszerowane kwiaty cukinii

około 10 szt. kwiatów cukinii

garść świeżego tymianku

garść świeżej bazylii

1 opakowanie 250 g serka ricotta

3 ząbki czosnku

szczypta płatków chili

sól

pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

Z kwiatami cukinii należy obchodzić się delikatnie.

Zatem czyścic należy bardzo ostrożnie. Serek wymieszać z 1 ząbkiem czosnku i ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Ostrożnie nafaszerować kwiaty i układać w naczyniu do zapiekania.

Faszerowane kwiaty cukinii 03

Faszerowane kwiaty cukinii 04

 

2 ząbki czosnku przekroić i ułożyć na cukinii. Doprawić solą i polać oliwą z oliwek.

Zapiekać w temperaturze 200 stopni, przez 15-20 min.

Faszerowane kwiaty cukinii 05

 

Prawda, że proste. Możecie zaskoczyć swoich gości lub ukochaną osobę.

Podajcie do tego dobre wino i bagietkę.

Faszerowane kwiaty cukinii 06

 

Smacznego

Faszerowane kwiaty cukinii 07

Dodaj komentarz