Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Wiosna 2014. Maj, słońce, a tu ogłoszono precasting do programu Masterchef. Podjełam decyzję. Spróbuję.

Zaczęłam myśleć co zabrać ze sobą na casting. Danie nie mogło być zbyt skomplikowane i powinno być łatwe do podgrzania, gdyż czas na podanie dania to jedynie 5 min a do dyspozycji jedynie jeden palnik. Myślałam, myśłałam i padło na tradycję: Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami.

Myślę, że wielu z Was, a szczególnie Ci, którzy nie mieszkają na Warmii nie ma pojęcia o czym piszę. Brzmi dziwnie, ale tak naprawdę to pierogi nadziewane farszem z kaszy gryczanej, boczku, jajka i cebuli. Bardzo proste. Może za proste? Takie wątpliwości budziły się w mojej głowie, ale postawiłam na prostotę i tradycję i pojechałam na casting do Warszawy.

Okazało się, że tradycja też może podbić serca i podniebienia jurorów. Przeszłam do następnego etapu!

Dla Was przepis na moje precastingowe danie.


Farsz:

200 g kaszy gryczanej ja użyłam niepalonej
150 g boczku wędzonego
250 g cebuli
2 jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz

Ciasto:

400 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
około 1/4 szklanki letniej przegotowanej wody
około 1/4 szklanki maślanki

Skrzeczki:

300 g boczku świeżego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku


 

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkamiFarsz:

Kaszę ugotować na sypko. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebulę oczyścić, posiekać, dodać do boczku, zeszklić. Jajka pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić jajko, wlać maślankę, posolić i wyrabiać ciasto dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut, aby „odpoczęło”.

Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać krążki. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi. Wkładać do osolonego wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotować przez 5 minut.

Skrzeczki:

Boczek pokroić w słupki, wysmażyć, dodać czosnek, doprawić majerankiem, solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć uważając, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki.

Ugotowane pierogi podawać polane gęstą śmietaną i posypane skrzeczkami. Można posypać świeżą miętą i też będą wyśmienite

Smacznego! :)

 

Dodaj komentarz