Czosnkowe paluchy.

_DSC0255

Chcesz urozmaicić karnawałowy bufet. Sałatki już gotowe i zastanawiasz się co do nich podać? Nie chcesz stawiać na stole banalnych kupionych w sklepie krakersów lub innych chrupiących przekąsek. Pomogę Ci. Oto przepis na wyśmienite i proste w przygotowaniu paluchy czosnkowe.

Składniki:

  • 500 g maki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g czosnku suszonego w płatkach
  • 3 łyżki mleka

Drożdże rozpuszczamy w 100 ml wody z cukrem i 3 łyżkami mąki. Zostawiamy rozczyn aby ruszył.

Następnie pozostałą mąkę, wodę, czosnek namoczony w mleku i sól dodajemy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia (około 1 h)
Z wyrośniętego ciasta formujemy paluchy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 min.

_DSC0254

Smarujemy wodą i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

Smacznego.

Dodaj komentarz