Czekoladowo – czekoladowa tarta z malinami i słonym karmelem, czyli prezent dla łasucha.

_DSC0056

Moja młodsza 8 lat siostra. Agatka. Zawsze była ogromnym łasuchem. Kiedy była małym dzieckiem wręcz żądała jedzenia. Musiała pierwsza dostawać jedzenie i nikomu nie pozwalała, aby cokolwiek skosztował z jej talerza. Później już była mniej radykalna, ale miłość do jedzenia została jej do dziś. Uwielbia słodycze. Dziś jej urodziny. Podwójnie czekoladowa tarta, przełamana malinami i słonym, podkreślającym czekoladę, karmelem, na pewno zachwyci rodzinnego łasucha.

Agatko, sto lat!!!

Składniki ciasta:

  • 200 g mąki
  • 50 g ciemnego kakao
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka lodowatej wody

Składniki kremu:

  • 100 g śmietanki 30%
  • 200g mascarpone
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 2 garści mrożonych malin

Składniki karmelu:

  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1,5 łyżki masła
  • gruba sól (kryształki)

Mąkę i kakao przesiewamy przez sito i mieszamy. Dosypujemy cukier i sól. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Pod koniec kiedy ciasto nabiera gruzełkowatej struktury dodajemy łyżkę lodowatej wody. Zagniatamy kulkę, owijamy w folię i schładzamy przez 0,5 h. Po tym czasie, ciasto wałkujemy i wkładamy do formy. Przykrywamy papierem i obciążamy ziarnami fasoli. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 15 min w temp. 190 stopni. Po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut.

_DSC0055

Metalową miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i wrzucamy do niej połamaną czekoladę. Wlewamy śmietanę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zdejmujemy miskę z garnka, dokładamy serek mascarpone, mieszamy, wbijamy jajka i całość mieszamy razem. Masę wykładamy na wypieczony spód. Wsypujemy maliny. Wstawiamy do piekarnika na około 30 min aż masa się zetnie. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Po upieczeniu studzimy.

Kiedy masa wystygnie, przygotowujemy karmel. W garnczku rozpuszczamy cukier z wodą, kiedy nabierze karmelowej barwy dodajemy śmietankę, gotujemy ok 1-2 minut, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, doprawiamy solą, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Polewamy ostudzona tartę i posypujemy kilkoma grubymi kryształkami soli.

Specjalnie dla Agatki SMACZNEGO.

_DSC0063

Dodaj komentarz