Lato na jesiennym talerzu, czyli cukiniowe placuszki.

_DSC0043

No tak lato, lato a tu już jesień zapukała do naszych drzwi. Jednak na naszych talerzach jeszcze ciągle możemy podawać letnie dania. Słoneczne cukinie jeszcze ciągle uśmiechają się z grządki. Zrobię z nich pyszne placuszki, Wam też polecam.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 jajko
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej lub mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła, np. bazylia

Cukinię ścieramy na grubych oczkach, szalotkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy. Dodajemy roztrzepane jajo, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy doprawiamy ziołami. Na rozgrzanej patelni wlewamy małymi porcjami placuszki i smażymy na rumiano.

_DSC0039

_DSC0041

Podajemy wg upodobania z dodatkami lub bez. Są pyszne.

Smacznego.

_DSC0042

Dodaj komentarz