Ciasto z dynią, czyli dyniowy zawrót głowy….

53

Ile jeszcze dań można przyrządzić z dyni? W jakich odsłonach można jej użyć. Słodka, słona, deserowa, danie główne, przystawka…. Końca nie widać! Zaskakuje nas ostatnio bardzo ta dynia. Ale to dobrze, bo to pyszne i zdrowe warzywo, pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych i karotenu. Cieszę się, że odkrywamy dynię na nowo i, że jest ona gościem na naszych stołach. Jedzcie dynie – bo warto!

Ciasto z dynią. (dziękuję Asiu za przepis)

51

110 ml oleju

110g białego cukru

110g brązowego cukru

2 jajka

240 ml pure z dyni

260 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu

1/4 łyżeczki zmielonych goździków

1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

1/2 łyżki startego świeżego imbiru

kilkanaście kropel olejku pomarańczowego

54

Pokrojoną na cząstki dynię pieczemy w temp. 200 C przez około 0,5 h. Po ostudzeniu, obieramy ze skórki i mielimy w mikserze na pure.

W mikserze olej łączymy z cukrami, dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą i połową dodajemy do masy jajeczno-cukrowej. Następnie wrzucamy do miski pure z dyni i wszystkie przyprawy oraz resztę mąki.

Ciasto wlewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 90 minut w temp 160 C.

Do ciasta możemy dodać rodzynki i orzechy, możemy po upieczeniu polać czekoladą. Ja nie zdążyłam. Ciasto znikło, oprószyłam je jedynie cukrem pudrem.

Smacznego.

52

Dodaj komentarz