Cebularze lubelskie.

_DSC0818

Jeżeli będziecie mieli okazję odwiedzić Lubelszczyznę, koniecznie spróbujcie tradycyjnego wypieku: „cebularza”. Drożdżowy placek z cebulowo-makowym farszem jest zachwycająco smaczny. Cebularze jako pierwsi wypiekali lubelscy Żydzi, teraz jest produktem regionalnym Lubelszczyzny.

Kiedy ja przygotuję cebularze gościom, słyszę, „o pizza z cebulą i makiem”, ale kiedy ich spróbują to już wiedzą, że jest to o niebo smaczniejsze no i takie nasze, polskie.

Składniki na ciasto:

500 g maki pszennej

100 ml ciepłego mleka

100 ml ciepłej wody

5 g drożdży

60 g margaryny

1,5 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki cukru

na farsz:

4 cebule

3 łyżki maku

3 łyżki oleju

sól

_DSC0816

Cebule obieramy i kroimy w ćwierć krążki. W misce cebulę ubijamy drewnianą pałką dosypując sól. Kiedy cebula będzie miękka dosypujemy mak i wlewamy olej. Po wymieszaniu farsz odstawiamy do czasu przygotowania ciasta.

Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, cieple mleko i 3 łyżki mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn wyrośnie wsypujemy resztę mąki, wodę, sól i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasta formujemy z niego okrągłe placuszki i na każdy nakładamy farsz. Pozostawiamy do wyrośnięcia około 20 min.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20- 25 minut.

Po wyjęciu z pieca pozostaje nam się uzbroić w cierpliwość, aby ostygły (a jest to bardzo trudne:).

Smacznego!

_DSC0817

Dodaj komentarz