Nie tylko 8 marca jest dniem, kiedy my kobiety możemy usiąść z przyjaciółką przy filiżance gorącej kawy i kawałkiem czegoś słodkiego. Ja, fanka tortów bezowych, polecam wam bezę w wydaniu z gruszka i waniliowym kremem budyniowym. Jest tak pyszny, że zapewne nie raz go powtórzę.
Składniki:
- 300 g białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 szczypta soli
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy z solą i kiedy piana będzie prawie ubita zaczynamy stopniowo, partiami dodawać cukier. W trakcie ubijanie dodajemy ocet. Kiedy masa będzie błyszcząca wykładamy ją na blaszkę do pieczenia formując krążek. Pieczemy przez pierwsze 10 minut w 200 stopniach a później przez 1 godzinę i 15 minut w 140 stopniach.
Składniki na waniliowy krem budyniowy:
- 300 ml mleka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 duże żółtka
- 50 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 125 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
Mleko zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy mąki a następnie powoli gorące mleko. Cały czas mieszamy aby mas się nie zważyła. Gotujemy masę do momentu kiedy będzie gęsta jak budyń. Studzimy. Po ostudzeniu łączymy z serkiem mascarpone. Miksujemy.
Składniki na warstwę gruszkową:
- 4 gruszki
- 3 łyżki masła
- sok z 1 cytryny
Gruszki obieramy, kroimy i karmelizujemy na rozpuszczonym maśle. Zaprawiamy sokiem cytrynowym. Odparowujemy sok i studzimy owoce.
Na upieczoną bezę wykładamy owoce, krem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego.