Barszcz rosyjski, aromatyczny talerz na jesienne chłody.

_DSC0497

Chyba wszyscy znamy smak gęstego barszczu ukraińskiego. Czerwony, kwaśno-słodki, z fasolą i kapustą, gęsty, zabielony odrobiną śmietany to sycące danie, które znamy od dziecka. Ja uwielbiam dobrze przyrządzony barszcz. Jakie było moje zdziwienie, gdy kilka lat temu podczas wizyty u mojej cioci Krysi zostałam uraczona barszczem rosyjskim. Zaskoczył mnie jego grzybowy smak. Ciociu to jest pyszne! Odkrycie barszczu rosyjskiego było tym odkryciem kulinarnym, które często praktykuje w swojej kuchni.

Cioci już nie ma z nami, a ja zawsze jak gotuję barszcz rosyjski myślę o niej i jej uśmiechu.

Jeśli za oknem jest deszczowo i chłodno, a  macie ochotę na coś smacznego proponuje wam tę zupę. Gwarantuję smaczną, sycącą i pełną jesiennych doznań ucztę.

Barszcz rosyjski:

  • 6 buraków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 nieduży por
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dkg podgrzybków
  • 3 litry bulionu drobiowego
  • 6 łyżek masła
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz, sól
  • 1,5 łyżki mąki

 

_DSC0498

Obrane buraki i pokrojone jabłko gotujemy w osolonej wodzie, aby otrzymać esencję buraczaną. Pokrojonego pora, utarte na grubych oczkach tarki marchewki, pietruszkę, seler podsmażamy w garnku z 2 łyżkami masła. Kiedy warzywa będą zeszklone zalewamy je bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i gotujemy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy grzyby. Dodajemy je do garnka z warzywami i dalej gotujemy.

Kiedy buraki będą miękkie wyjmujemy je z buraczanego wywaru i trzemy na tarce. Wywar przecedzamy przez sito i łączymy z resztą zupy. Dodajemy buraki. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy chwilę i zaprawiamy maślano-mączną kulką, którą przygotowujemy z pozostałego masła. Aby kulka była dobra należy użyć masła chłodnego i zagnieść je z mąką. Wrzucona do garnka kulka będzie powoli się rozklejała zagęszczając zupę. To taka mała tajemnica tego dania.

Pozostało Wam tylko przygotować duży talerz i zajadać się tym pysznym, gęstym i aromatycznym barszczem. Teraz już słoty nie będą Wam strasznie. Jeśli po powrocie do domu czeka na gorący barszcz, szybko zapomnicie o jesiennych chłodach.

 

_DSC0499

Smacznego

 

Dodaj komentarz