Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

ciasto drożdżowe z truskawkami

Truskawkowo mi.

Koniec wiosny i początek lata niezmiennie kojarzy mi się z moimi ulubionymi owocami. Truskawki!!! Cały rok czekania na szczęśliwe słodko, czerwone pałaszowanie świeżych i pachnących truskaweczek. Ja uwielbiam je same. Mogłabym tak się zajadać i zajadać. Ale truskawki prosto z krzaka nie wymagają reklamy i szczególnego opisu.

Są prze smaczne i tyle.

Dziś truskawki w swojskiej wersji na drożdżowym placku. Taki jeszcze ciepły kawałek ciasta, z kruszonką i słodkimi owocami. Polecam.

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką.

1/2 kg mąki tortowej

50 g świeżych drożdży

1/2 szkl cukru

100 g masła

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru waniliowego

1 szklanka czyli 250 ml mleka

2 jajka

4 żółtka

szczypta soli

1 szklanka truskawek

na kruszonkę:

80 g zimnego masła

1/2 szkl mąki

1/4 szkl cukru

 

W miseczce rozkruszam drożdże, wsypuję 3 łyżki mąki i wlewam 1/4 szklanki lekko podgrzanego mleka. Mieszam dokładnie. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Objętość zaczynu powinna się podwoić.

Do miski wbijam jajka, żółtka i wsypuję cukier, dodaję waniliowy ekstrakt lub cukier waniliowy. Całość ubijam. Ja do ubijania używam robota kuchennego. Następnie dosypuję mąkę, zaczyn i pozostałą część mleka. Ciasto wyrabiam. Można użyć do tego drewnianej łyżki, ja ponownie wyręczam się mikserem. Drożdżowe lubi ciepło rąk, ale wyrobione mikserem też smakuje wybornie.

Gdy składniki połączą się w gładkie ciasto, dolewam porcjami ostudzone, rozpuszczone masło. Wyrabiam do czasu, gdy ciasto samo odchodzi od brzegów miski.

Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Potrwa to minimum 1/2 godziny. Może trwać nawet godzinę. W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki rozkruszam w palcach ale nie za długo. Chodzi o to aby masło było zimne i się nie ogrzało, bo kruszonka będzie mniej krucha.

Blachę o rozmiarach 20 na 25 cm, wykładam papierem do pieczenia. To bardzo wygodne, ale można też posmarować blaszkę masłem. Wyrośnięte ciasto wykładam do blaszki, układam na nim truskawki i posypuję kruszonką.

Piekę w piekarniku w temp 180-190 stopni, przez około 50 minut. Ciasto powinno być złociste i wypieczone.

Teraz już tylko zostaje poczekać a później zaparzyć filiżankę herbaty i rozkoszować się smakiem.

ciasto drożdżowe z truskawkami

Smacznego.

Dodaj komentarz