VII Mazurski Dzień Ziemniaka – Dwór Kraplewo

kraplewo-vii-mazurski-dzien-ziemniaka-01

Niedziela 28 września, kolejny ładny dzień tej jesieni. Całkiem niedaleko od mojego domu, w Kraplewie koło Ostródy, odbył się festyn, na którym królował ziemniak i to nie jeden.

Organizatorzy zadbali aby każdy mógł poznać, zobaczyć i zdegustować różnych odmian ziemniaków. Oczywiście była też możliwość zaopatrzenia się w piękne dorodne i różnorodne ziemniaki.

Skwapliwie skorzystałam z tej okazji i zakupiłam 3 rodzaje: sałatkowe, białe sypkie i na kluski. Cieszę się, że coraz bardziej dostępne są ziemniaki o konkretnym przeznaczeniu kulinarnym a nie tylko ogólnego zastosowania. Owacja, Cyprian, Altesse, Ametyst, Bursztyn, Rumpel, Boryna… nie, to nie są moi nowi znajomi ale nazwy ziemniaczanych odmian. W Polsce mamy zarejestrowanych aż 120 odmian. Niesamowite, prawda?

kraplewo-vii-mazurski-dzien-ziemniaka-02

Wbrew panującej opinii ziemniak jest niskokaloryczny bo zaledwie 69kca l w 100 gramach. Zawiera dużo błonnika witamin C,B,PP,E i K oraz potas, magnez i związki fenolowe. Z ziemniaków można przygotować nieograniczoną ilość dań, łatwych w przygotowaniu, pozbawionych polepszaczy, pełne składników odżywczych.

Na festynie było mnóstwo stoisk na których można było degustować różne ziemniaczane pyszności: placki, zupa, sałatka… Odbywał się też konkurs na najsmaczniejszą potrawę z ziemniaka i to właśnie przy konkursowych stoiskach kłębił się głodny tłumek. Ja oczywiście nie mogłam przegapić takiej okazji i odwiedzając po kolei każde konkursowe stoisko wymieniałam poglądy na temat przygotowywanych, ziemniaczanych smakołyków. Kilka zdradzonych mi tajemnic na pewno zastosuję podczas mojego gotowania.

Najsmaczniej oceniłam pyzy z głowizną przygotowane przez sympatyczną panią Zosię z Idzbarka. Pyzy były idealne. Ciasto ziemniaczane pulchne, farsz świetnie komponował się ciastem a okrasa idealnie uzupełniała całość dania. Brawo Pani Zosiu.

kraplewo-vii-mazurski-dzien-ziemniaka-03
kraplewo-vii-mazurski-dzien-ziemniaka-04

 

Niebawem postaram się powtórzyć ten przepis i wtedy podzielę się z Wami recepturą. A teraz biegnę do kuchni sprawdzić smak zakupionych ziemniaczków.

Zapraszam Was do Kraplewa za rok. Naprawdę świetna i bardzo smaczna zabawa.

 

Dodaj komentarz