Labneh, przysmak kuchni libańskiej

Labnech serek, przysmak kuchni libańskiej

Podróże to okazja do poznawania nowych smaków. Nie musimy jechać daleko aby doświadczać niesamowitych wrażeń kulinarnych. Może zdarzyć się też tak, że całkiem niedaleko odkryjemy smaki z dalekich krajów. Ja poznałam recepturę na libański serek Labneh w Krakowie.

Dominika, cudowna i kochana osoba o niesamowitej wiedzy kulinarnej, w swoich niezliczonych opowieściach o jedzeniu zdradziła mi tajemnicę jogurtowego, niesamowicie delikatnego a co najważniejsze smacznego sera.

Przygotowanie jest banalnie proste a efekt idealnie smaczny.

Składniki na Labneh:

400 g naturalnego jogurtu min. 10 %

pół łyżeczki soli

2 gazy

garść suszonej mięty

300 ml dobrej oliwy

 

Nawet nie wiem o czym w tym miejscu pisać. Prostota wykonania uwiedzie Was na pewno tak samo jak i smak Labneha.

Jogurt należy wymieszać z solą i wlać na wyłożony gazą durszlak. Wstawiamy go do lodówki na minimum 2 doby. Należy pamiętać, że będzie odciekała serwatka, więc dobrze, jeżeli durszlak będzie stał np. na miseczce. Oczywiście serwatkę systematycznie odlewamy. Po pierwszym dniu należy również zmienić gazę na świeżą.

Po dwóch dniach serek jest praktycznie gotowy. Można go po prostu przełożyć do pojemnika i smarować nim bagietkę ale można też uformować kulki i obtoczyć je w suszonej mięcie. Kuliki wkładamy do słoika i zalewamy oliwą. Tak przygotowane mogą stać w lodówce dość długo, ale zapewniam Was, że długo tam nie zagoszczą.

Niebo w gębie.

Labnech serek, przysmak kuchni libańskiej.

Dodaj komentarz