Na grzyby… Risotto z podgrzybkami

 

risotto-z-podgrzybkami-przepis-02

Piękna jesień. Wręcz nie wypada narzekać na pogodę. Słońce świeci jest przyjemnie ciepło, można powiedzieć wręcz letnia pogoda. Choć czuć już jesień to ciągle jeszcze z przyjemnością spędzamy czas na zewnątrz. Szkoda przegapić takiej aury, trzeba korzystać, więc…. NA GRZYBY!

Las pachnie i nęci swoim bogactwem. Kilkugodzinny spacer jest nie tylko przyjemnie spędzonym czasem ale też w darze otrzymujemy kopiasty koszyk grzybów. Kilka prawdziwków, kozaki, podgrzybki, maślaki. Ale będzie pysznie. Już nie mogę się doczekać.

risotto-z-podgrzybkami-przepis-03
risotto-z-podgrzybkami-przepis-04

 

Risotto z podgrzybkami

Składniki:

  • 250 g ryżu arborio
  • kilka sztuk (około 12) dorodnych podgrzybków
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml białego, wytrawnego wina
  • 50 g masła
  • 40 g parmezanu
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

 

risotto-z-podgrzybkami-przepis-05

Risotto lubi naszą uwagę. Co to znaczy? Nic innego jak to, że od początku do końca procesu gotowani stoimy nad patelni i mieszamy. Nie jest to wcale uciążliwe a efekt wart tych kilku chwil przy kuchence.

Podgrzybki czyścimy i połowę z nich obgotowujemy a drugą część kroimy w plastry i obsmażamy na maśle.

Na patelni szklimy szalotkę i ryż. Dodajemy pokrojone drobno, obgotowane grzyby. Następnie wszystko podlewamy białym winem i mieszamy. Gdy na patelni nie będzie już praktycznie płynu, dolewamy bulion ale nie cały, tylko tyle aby przykryć płynem ryż. Gotujemy na wolnym ogniu i cały czas mieszamy. Gdy ryż wchłonie płyn, ponownie podlewamy bulionem i mieszamy. Postępujemy tak do momentu aż ryż będzie al-dente. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i na koniec już po zestawieniu z palnika dodajemy masło.

Na talerz wykładamy risotto, posypujemy parmezanem i dekorujemy usmażonymi grzybami.

 

risotto-z-podgrzybkami-przepis-06

 

Na grzyby…. Smacznego!!!

Dodaj komentarz