W poszukiwaniu bagietki doskonałej

Bagietka francuska doskonała, sprawdzony przepis

Pamiętam sprzed 10 lat, wypad do Paryża i zakupioną tam u piekarza bagietkę, którą skubałam chodząc po tym wiekowym mieście. Smak jej był tak obłędnie pyszny, że zapragnęłam wrócić tam tylko po to aby zjeść bagietkę. Ale życie jak życie. Odwiedzałam inne ciekawe miejsca na świecie a do Paryża jak dotąd nie udałam się po raz drugi.

Postanowiłam nie czekać i przejść do działania. Sama upiekę francuską bagietkę. Przecież to tylko mąka, woda i drożdże. Chleby wychodzą mi wyśmienicie, dlaczego więc mam nie upiec bagietki?

Znalazłam jakiś przepis i upiekłam. Wyszła śliczna, rumiana ale… ale to nie to. Przeciętna buła, bez finezji. Co jest w czym tkwi tajemnica francuskiej bagietki?

Zaczęłam szukać. Przepis, po przepisie, różne porady a efekt ciągle nie zadowalający. Moje poszukiwania zaprowadziły mnie do Juli Child. Ona też przeszła drogę w poszukiwaniu doskonałego smaku bagietki. Zajęło jej to… bagatela 30 kg mąki. Ufff, to jeszcze nie jest ze mną tak źle. Ja do 30 kg jeszcze mam daleko.

Tak więc upór i determinacja, niezliczona liczba prób, mnóstwo lektury i porad internetowych oraz mniej niż 30 kg mąki, przyniosło mi oczekiwany efekt. Upiekłam bagietkę, która spełniła moje oczekiwania. Smaczną i co najważniejsze podobną w smaku do tej paryskiej.

Oto przepis i odkryte przeze mnie tajemnice francuskiej bagietki.

 

Bagietka francuska doskonała, zaczyn

 

Składniki na zaczyn (porcja na 3 szt):

– 150 g mąki pszennej 550

– 150 ml wody

– 7 g świeżych drożdży

Wszystkie składniki wymieszać w misce na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć i odstawić w temp. Pokojowej na minimum 12 godzin. Ja czasami odstawiam na dłużej nawet do 15 godzin.

I już znacie pierwszą tajemnicę francuskich bagietek. A mianowicie oprócz wymienionych składników bagietka to przede wszystkim CZAS.

Kolejna odkryta przeze mnie tajemnic: miskę okryjcie szczelnie, najlepiej folią kuchenną. Zaczyn na bagietkę musi dojrzewać pod szczelnym przykryciem wchłaniając wytworzone przez drożdże gazy.

Bagietka francuska doskonała, zaczyn 2

 

Po czasie jaki potrzebuje zaczyn pora na kolejny etap:

– zaczyn

– 300 g mąki pszennej 550

– 150 ml wody

– 1 łyżeczka soli

– 7 g świeżych drożdży

Całość łączymy za pomocą miksera. Drożdży nie rozrabiamy z płynem tylko kruszymy do innych składników. Mieszamy krótko i pozostawiamy na 15 min. Czynność powtarzamy jeszcze 2,3 razy. Następnie ciasto wkładamy do dużej, wysmarowanej łyżką oleju miski. Miskę okręcamy szczelnie folią i odstawiamy na 3 – 4 godziny.

Bagietka francuska doskonała, ciasto pod folią

 

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i wyjmujemy na oprószony mąką blat. Ciasto składamy do środka kilka razy i formujemy z niego kulę.

Bagietka francuska doskonała - ciasto

 

Dzielimy ją na 3 części i zawijamy wałki, z których uformujemy bagietki.

Bagietka francuska doskonała - ciasto 3

Bagietka francuska doskonała - ciasto 4
Bagietka francuska doskonała - ciasto 5
Bagietka francuska doskonała - ciasto 6
Bagietka francuska doskonała - ciasto 8Bagietka francuska doskonała - ciasto 7

 

Z każdego wałka formujemy bagietkę i układamy na ściereczce do wyrośnięcia.

Bagietka francuska doskonała - formowanie 1
Bagietka francuska doskonała - formowanie 2
Bagietka francuska doskonała - formowanie 3

 

Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ostrożnie przenosimy na blachę do pieczenia. Robimy nacięcia i pędzlujemy wodą.

Bagietka francuska doskonała - formowanie 4

 

Pieczemy około 20 minut w temp 220 stopni.

Bagietka francuska doskonała, sprawdzony przepis 02
Bagietka francuska doskonała, sprawdzony przepis 03

 

5 comments on “W poszukiwaniu bagietki doskonałej

    1. Ja zazwyczaj robię podwójna porcję stąd na zdjęciu więcej kawałków. Jeżeli pojedyńczą porcję podzielisz na 6 to w smaku wyjdą takie same,tylko będą mniejsze. Pozdrawiam i powodzenia.

  1. Dziękuję za cudowny przepis. Uwielbiam wypiek domowego pieczywa.. te wszystkie aromaty poprawiają wręcz nastrój. Wrócę jeszcze nie raz, zakochałem się w Twojej stronie;)

Dodaj komentarz